آیا شما هم بعد از مطالعه هر یک از دروس احساس میکنید به مطالب تسلط دارید اما نمیتوانید تست بزنید؟ آیا روشها و تکنیکهای صحیح تست زدن را بلدید؟ چگونه میتوان برای رسیدن به تمام سوالات کنکور سرعت تست زنی را افزایش داد؟ چگونه میتوان در فرصت کوتاه باقی مانده تا کنکور، تستهای ضروری هر درس را حل کرد؟ اگر این سوالات برای شما هم ایجاد شده قبل از هر چیز لازم است بدانید که تنها نیستید.
فهرست مطالب
این مقاله، پانزدهمین مطلب از سری مطالب ماز درباره «آزمون» است.
- شروع از اولین مقاله: چرا تراز آزمونهام پائینه!
بسیاری از دانشآموزان ممکن است تمام دروس را چندین بار مطالعه کرده و نتوانند به تستهای مربوط به آن پاسخ دهند. اگر این مشکل برای شما هم به وجود آمده توصیه میشود راهکارهای آن را پیدا کنید.
اگرچه یادگیری نکات مربوط به تست زنی صرفا با مطالعه یک مقاله امکانپذیر نیست و به تجربه احتیاج دارد؛ اما اگر میخواهید در کنکور به موفقیت دست یابید، باید این مشکل را زودتر حل کنید. باید توجه داشته باشید که تست زدن یک کار ساده و مثل سایر سوالات نیست؛ استانداردها و قوانین مربوط به خودش را دارد.
یکی از بهترین راهکارها برای رفع این مشکل، شرکت در آزمونهای آزمایشی است که به صورت مستقیم شما را در معرض تست زدن قرار میدهد.
در ادامه با ما همراه شوید تا بیشتر با راهکارها و نکات مربوط به تست زدن آشنا شویم.
انواع تستها کداماند؟
زمانی که از داوطلبان کنکور که در تست زدن مشکل دارند سوال میکنیم که آیا با انواع تست آشنایی دارند، اغلب سوال میکنند که تستها نیز انواع مختلفی دارند! این در حالی است که شما برای تست زدن باید ابتدا با انواع تست آشنایی داشته باشید و هر یک را به یک روش حل کنید. انواع تستها عبارتند از:
تست آموزشی
متداولترین نوع تستها، تستهای آموزشی هستند که معمولا در کتاب های کمک درسی تستی دیده میشوند. هدف از ارائه این تستها، سنجش آموزهها نیست و صرفا جنبه تکمیل آموزش است. در واقع شما با حل کردن این تستها بلافاصله بعد از مطالعه یک مطلب، با نحوه طراحی تست از زوایای مختلف یک مطلب آشنا میشوید و نکات مربوط به آن را یاد میگیرید. برای حل این تستها بهتر است محدوده زمانی خاصی را در نظر نگیرید و اگر در تست زدن مشکل دارید نگران نشوید؛ چرا که اشکال در حل تستهای آموزشی هیچ ایرادی ندارد و مهم این است که شما تمام تلاش خودتان را بکنید و اشتباهاتتان را رفع کنید.
تست مروری
احتمالا میدانید که به خاطر سپردن مطالب در حافظه بلند مدت به یکباره صورت نمیگیرد و چند ساعت پس از مطالعه اولیه، ذهن شما شروع به فراموش کردن میکند. استفاده از تستهای مروری یکی از بهترین راهکارها برای جلوگیری از فراموشی مطالب و سپردن آنها به حافظه بلند مدت است. درست است که مرور کتاب و جزوه برای تعمیق در یادگیری ضروری است اما کافی نیست. تستهای مروری اغلب توسط خود داوطلبان و از میان تستهای آموزشی پر نکته انتخاب میشوند تا به رفع اشکال دانشآموزان نیز کمک کنند.
تست سنجشی
تستهای سنجشی همان تستهایی هستند که به منظور ارزیابی سطح یادگیری داوطلبان به کار میروند. این تستها بهترین ابزار برای سنجش روند مطالعاتی است و به شناسایی نقاط ضعف و قوت شما کمک میکند. تستهای سنجشی بهتر است حالت آزمون داشته باشند و زمان استانداردی را برای حل آنها در نظر بگیرید. یکی از بهترین منابع تستهای سنجشی، آزمونهای آنلاین ماز هستند که به صورت جامع و برنامهریزی شده سطح یادگیری و مهارت تستزنی شما را ارتقا میدهند.
اشتراک الماس اولین و آخرین خرید کنکورت است!
چرا نمیتوانیم تست بزنیم؟
قبل از هر چیز لازم است به این نکته اشاره کنیم که مشکل در تست زدن صرفا از شما نیست و تقریبا تمام داوطلبان کنکور ابتدا با این مشکل مواجه میشوند. برای تست زدن به روش صحیح، شما باید یک سری اصول و تکنیکها را رعایت کنید که احتیاج به تمرین و یادگیری دارند. معمولا اینکه با وجود مطالعه مناسب نمیتوانید تست بزنید به دلایل زیر صورت میگیرد.
روش مطالعه اشتباه
یکی از رایجترین اشتباهات دانشآموزان این است که به صورت ساده از روی کتاب درسی مطالعه میکنند و با حل تمرینهای آن انتظار دارند به تستهای کنکوری نیز پاسخ دهند. با این وجود حل تستهای پیچیده و پر نکته به تعمیق بیشتر در آموزش و یادگیری احتیاج دارد.
عدم تسلط کافی
گاهی برخی از دانشآموزان هنوز یادگیری در مورد یک مبحث را کامل نکرده یا اینکه به اندازه کافی مرور و تمرین نداشتهاند؛ قطعا هر کس دیگری هم در چنین شرایطی شروع به تست زدن کند نمیتواند به خوبی تست بزند.
عدم توجه و تمرکز
یکی از رایجترین مشکلاتی که در میان دانشآموزان وجود دارد و مانع از یادگیری و تست زدن میشود، عدم تمرکز است. برای اینکه بتوانید به یک تست پاسخ صحیح بدهید، باید مفهوم آن را به طور کامل درک کرده و نکات مورد نیاز را از میان مطالبی که مطالعه کردهاید استخراج کنید. بدیهی است که اگر تمرکز کافی نداشته باشید این کار امکانپذیر نیست. اگر با علائم عدم تمرکز مواجه میشوید، توصیه میکنیم قبل از هر چیز با راهکارهای افزایش تمرکز آشنا شده و این مشکل را برطرف کنید.
عدم توجه به نکات ترکیبی
بسیاری از تستهایی که در حال حاضر طراحی میشوند، چندین نکته مهم کنکوری را در کنار یکدیگر پوشش میدهند. در صورتی که به خوبی آموزش ندیده باشید و نتوانید این نکات را ترکیب کنید، قطعا در تست زدن نیز مشکل خواهید داشت.
عدم تسلط بر تکنیکهای تست زنی
در صورتی که روش و تکنیک درست تست زنی را بلد نباشید، نمیتوانید به خوبی تست بزنید. دانشآموزان بر تمام مطالب درسی تسلط دارند اما از آنجایی که نمیدانند چگونه از دانستههای خود برای حل تست استفاده کنند، موفق نمیشوند. برای موفقیت در کنکور تسلط کامل بر روشهای تست زنی الزامی است.

برای چه دروسی تست بزنیم؟
یکی از سوالاتی که معمولا دانشآموزان از ما میپرسند این است که آیا واقعا لازم است برای تمام دروس تست بزنیم؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که با توجه به تستی بودن کنکور، شما باید همه مطالبی که در کنکور از آنها سوال مطرح میشود را به صورت تستی بلد باشید. از این رو بهتر است برای همه درسها تست بزنید. ماهیت کنکور این است که به موفقیت در آن، باید در هر مبحث به اندازه کافی تست بزنید. البته تعداد تستهایی که برای هر درس حل میکنید با توجه به هر درس و نیازهای شما متفاوت است. به عنوان مثال معمولا دروسی مثل ریاضی و فیزیک بیشتر به تست زدن احتیاج دارند؛ از طرفی استفاده از یک بانک تست مناسب و متنوع در دروس زیست و شیمی ضروری است.
در دروس عمومی شرایط مقداری متفاوت است و با توجه به حذف دروس عمومی از کنکور سراسری، تست زدن در این دروس منطقی نیست. مطالعه دروس عمومی برای امتحانات نهایی حائز اهمیت است و به همین دلیل لازم است دانشآموزان به همان شیوه تشریحی این درسها را مطالعه کنند. کتابهای کمک درسی که حاوی نمونه سوال امتحان نهایی و آموزش تشریحی هستند، بازدهی بیشتری در دروس عمومی دارند.
آشنایی بیشتر با کلاسهای ماز
راهکارهای حل مشکل تست زنی
اگر احساس میکنید تسلط کافی روی دروس دارید اما نمیتوانید تست بزنید، احتمالا با یکی از مشکلاتی که قبلا به آن اشاره کردیم مواجه شدهاید. بهترین راهکار برای شما این است که عامل مشکل خود را برطرف نمایید. به عنوان مثال اگر مشکل عدم تمرکز دارید، میتوانید با یک سری تکنیکها به تدریج تمرکز خود را حین مطالعه افزایش دهید. همچنین اگر به تکنیکهای تست زنی تسلط ندارید، میتوانید مهارت خود را با یادگیری این تکنیکها افزایش دهید. در ادامه مهمترین راهکارهایی که به تقویت مهارت تست زدن دانشآموزان کمک میکند پرداختهایم.
تستها را مرور کنید.
اغلب دانشآموزان بعد از یکبار مطالعه مباحث و زمانی که احساس میکنند تسلط کاملی روی دروس دارند، شروع به تست زدن میکنند. در چنین شرایطی طبیعی است که دانشآموز در حل تستهای آموزشی مشکل داشته باشد. شما میتوانید تستهایی را که غلط به آن پاسخ دادهاید یا خارج از زمان استاندارد به آن پاسخ دادهاید را علامت بزنید و بعدها چندین مرتبه آن را مرور کنید. با این کار هم سطح یادگیری خود را ارتقا دادهاید و هم در تستهای مربوط به این مبحث مشکلی نخواهید داشت.
تست زدن را سریع شروع نکنید.
اگر همیشه بعد از مطالعه مطالب شروع به تست زدن میکنید اما نمیتوانید به خوبی تست بزنید، بهتر است برای کسب نتیجه مناسب طور دیگری رفتار کنید. توصیه میشود قبل از تست زدن چندین بار مطلب را مرور کنید و نکات تستی آن را از طریق کتابهای کمک درسی، ویدیوهای آموزشی، کلاس درس و… برطرف کنید. با این کار زمانی که شروع به تست زدن میکنید اعتماد به نفس بیشتری دارید و راحتتر به سوالات پاسخ میدهید.
هدف گذاری کنید.
قبل از اینکه تست زدن در یک درس را شروع کنید، تعداد سوالاتی که انتظار دارید به آن درست پاسخ دهید را مشخص کنید. قطعا کسی که در درس ریاضی ضعیف است، نمیتواند انتظار داشته باشد که به یکباره ۹۰ درصد تستها را به درستی حل کند. بنابراین توصیه میشود قبل از تست زدن دیدگاه درستی در مورد وضعیت خود در مبحث مورد نظر داشته باشید.
روی سرعت تست زنی کار کنید.
سعی کنید به مرور مدت زمان پاسخ دادن به هر یک از تستها را کاهش دهید. به عنوان مثال اگر الان برای پاسخ به ۲۰ تست درس فیزیک ۳۰ دقیقه زمان در نظر گرفتهاید، تلاش کنید تا در ماه آینده آن را به ۲۵ دقیقه کاهش دهید. با این کار متوجه میشوید که هم تمرکز بیشتری دارید، هم به سوالات بیشتری پاسخ درست دادهاید و هم سریعتر تستها را حل میکنید. شما میتوانید به مقالاتی مثل چطور مثل نور مطالعه کنیم؟سرعت تستزنی را تا بیشترین حد ممکن افزایش دهید.
از تکنیک علامت زدن استفاده کنید.
یکی از مهمترین راهکارهایی که رتبههای برتر کنکور برای تست زدن استفاده میکنند، علامت زدن تستها است. به این منظور میتوانید کنار سوالاتی که حل آنها برای شما دشوار است و به فکر بیشتری احتیاج دارد، یک ضربدر بزنید تا بعد از پاسخ به سوالات دیگر سراغ آنها بروید. با این کار دیگر وقتتان را بیهوده صرف نمیکنید و مدیریت بهتری در پاسخ به سوالات خواهید داشت. تکنیک ضربدر و منها یکی از بهترین روشها برای علامت زدن تستهای مهم به شمار میآید.
بیشتر آزمون بدهید.
میتوان گفت که بهترین راهحل برای افرادی که در تست زدن مشکل دارند، این است که بیشتر آزمون بدهند. تمام دانشآموزان ممتاز در سالهای گذشته همواره از چندین آزمون مختلف استفاده کردهاند تا مهارت خود را در تست زنی ارتقا دهند. شما این فرصت را دارید که در آزمونهای آزمایشی ماز شرکت کنید و از برنامهریزی فوقالعاده آن برای پیشبرد اهداف درسی خود بهره ببرید.
تستهایتان را تحلیل کنید.
تحلیل کردن تستها همواره از تست زدن برای داوطلبان کنکور از اهمیت بیشتری برخوردار است. در صورتی که تمام آزمونها و تستهای حل شده را تحلیل کنید و نکات آن را استخراج کنید، در آینده مشکلی بابت تست زدن نخواهید داشت. به این منظور کافی است سوالات چالشبر انگیز را علامت بزنید و نکات مربوط به آن را از طریق پاسخنامه تشریحی یا کتاب درسی استخراج کنید.
همچنین توصیه میشود پاسخنامه تمام سوالات و حتی تستهایی را که به آن پاسخ درست دادهاید را بررسی کنید؛ این کار باعث افزایش عمق یادگیری و تسلط بیشتر روی متن درس میشود. یکی از بهترین کارهایی که میتوانید برای دوران جمعبندی انجام دهید، تحلیل تستهای نکتهدار قبلی است. همچنین در دوران جمعبندی میتوانید از دوره دوپینگ ماز بهره ببرید که شامل آزمونهای جامع و طبقهبندی شده بوده و آمادگی شما را برای کنکور به حداکثر میرساند.

چگونه سرعت تست زدنمان را افزایش دهیم؟
برای موفقیت در کنکور یادگیری کامل مطالب و پاسخ درست به تستها کافی نیست؛ شما باید زمان پاسخ به تستها را نیز مدیریت کنید تا بتوانید در جلسه کنکور به تمام سوالات پاسخ درست بدهید. علاوه بر این دانشآموزانی که در تست زدن سرعت بالاتری دارند، استرس کمتری در حین آزمون دارند. به منظور افزایش سرعت تستزنی توصیه میکنیم نکات زیر را رعایت کنید:
- انواع تیپهای تستی را برای هر مبحث حل کنید تا با نحوه طرح سوال از آن مبحث کاملا آشنا شوید.
- سعی کنید رکورد تست زدن خود را به مدت زمان پاسخگویی به هر یک از سوالات دفترچه کنکور نزدیک کنید.
- به تدریج سرعت تست زدن را افزایش دهید.
- سعی کنید تکنیکهای تندخوانی و تندنویسی را یاد بگیرید.
- از سریعترین روشها برای حل تستهای کنکوری استفاده کنید.
- تسلط خودتان را روی حفظیات بیشتر کنید تا سر جلسه کنکور زمان کمتری از دست بدهید.
- حتما در دوران جمعبندی به اندازه کافی دروس را مرور کنید.
- سعی کنید ابتدا به سوالات راحت و بعد به سوالات چالشی پاسخ دهید.
- از تکنیکهای پیشرفته تست زنی استفاده کنید.
- با روحیه خوب و تمرکز بالا در جلسه کنکور حاضر شوید و از هر گونه حواسپرتی بپرهیزید.
- سعی کنید حداقل چند مرتبه قبل از کنکور اصلی، در آزمونهای آزمایشی شرکت کنید.

جمعبندی
اگر احساس میکنید همه درسها را بلدید اما نمیتوانید تست بزنید، قبل از هر چیز توصیه میکنیم تمام نکات این مطلب را یکبار مطالعه کنید. به صورت خلاصه ممهمترین نکاتی که باید رعایت کنید عبارتند از:
فاصله آموزش تا تست زدن بسیار زیاد است و زمانی که به صورت سطحی درسها را مطالعه کردهاید نباید انتظار پاسخ درست به تستهای ترکیبی را داشته باشید.
قبل از هر چیز مهارت تستزنی خود را تقویت کنید.
سعی کنید بیش از حد روی سوالات تستی زمان نگذارید و اگر مشکل دارید دوباره مطلب را مرور کنید.
از کتابهای تست باکیفیت و مناسب استفاده کنید.
بعد از خواندن درسنامه بلافاصله سراغ تست زدن نروید.
اگر در یادگیری و تمرکز مشکل دارید ابتدا این مشکل را رفع کنید.
از آزمونهای آزمایشی معتبر بهره ببرید.