فکر میکنید برای تغییر نتیجه زمان کافی ندارید؟ از کنکور امسال ناامید شدید و برای کنکور سال بعد شروع به برنامهریزی کردید؟ خسته شدید و فکر میکنید شما مخصوص این مسیر نیستید؟ ولی اگر از سرگذشت افرادی بشنوید که در همین زمان ۳ ماهه نتیجه کنکور خود را تغییر دادند، چه فکری میکنید؟ این افراد تسلیم نشدند و بدون شمارش روزهای باقیمانده، برنامهریزی و تلاش کردند. گروهی که زمان پیشرو را مثل گنج دیدند و به بهترین شکل از آن استفاده کردند. شما جزو کدام دسته هستید؟ اراده تغییر وضع موجود را دارید؟
فهرست مطالب
این مقاله، چهل و چهارمین مطلب از سری مطالب ماز درباره «مطالعه» است.
- شروع از اولین مقاله: با رعایت این ۳ اصل، مطالعه ات را باکیفیت کن.
یک کنکوری موفق با دقت و تیزبینی به کارهای روزمره خود نگاه میکند و همواره خود را آنالیز و بررسی میکند. این آنالیز شخصی به شما کمک میکند تا جایگاه خود را در مسیر کنکور بدانید و برای رسیدن به مقصد نهایی برنامهریزی کنید.
در این مقاله ده تا از مهمترین اشتباهات کنکوریها در ماههای پایانی را توضیح میدهیم. بعد از آشنایی با این موارد سعی کنید با دقت بیشتری در روند مطالعاتی خود نگاه کنید و اشتباهات خود را برطرف کنید.
۱- عدم برنامهریزی منظم
برنامهریزی بخش اصلی موفقیت در کنکور سراسری است. با کمک برنامهریزی از زمان محدود، بیشترین و بهترین استفاده را میکنیم. نبود برنامه در سال کنکور باعث سردرگمی و اتلاف وقت میشود. اگر بهدنبال برنامهای منسجم و اصولی هستید، پیشنهاد ما آزمونهای جمعبندی دوپینگ ماز است. دوپینگ ماز با آزمونهای مروری و برنامه راهبردی خاص خود، یکی از بهترین انتخابها است. برای کسب اطلاعات بیشتر و دانلود برنامه راهبردی آزمونهای دوپینگ موسسات ماز، به وبسایت رسمی این موسسه مراجعه کنید.
راهکار :
سعی کنید در ابتدای هر ماه هدف گذاریهای درسی انجام دهید و سپس با برنامهریزیهای هفتگی به هدفهایی که مشخص کردید برسید. برنامهریزی خود را واقعبینانه و اصولی انجام دهید و از کمالگرایی بیش از حد دوری کنید. هر شب قبل از خواب کارهای روز بعد را یادداشت کنید.
یک جمعبندی اصولی ویژه کنکور در ۵۰ روز
۲- مطالعه بیش از حد و خستگی و فرسودگی ذهنی
گاهی اوقات میبینیم که برخی از کنکوریها بدون درنظر گرفتن زمان استراحت برنامهریزی میکنند که این موضوع خیلی اشتباه است. بسیاری از مشاوران بزرگ استراحت را بخشی از فرایند مطالعه درنظر میگیرند. استراحت به شما کمک میکند تا ذهن خود را نظم دهید و با قدرت بیشتری به ادامه مطالعه خود بپردازید.
خستگی ذهنی باعث میشود نتیجه معکوس بگیرید.
راهکار:
سعی کنید پارتهای مطالعاتی خود را یک ساعت و نیم یا دو ساعت درنظر بگیرید و حدود ۱۵ الی ۲۰ دقیقه استراحت بین پارتهای مطالعاتی قرار بدهید. میتوانید در هر دو هفته حدود یک نصف روز را به کارهای غیردرسی و مورد علاقه خود اختصاص دهید.
۳- مرور نکردن مطالب
شاید تا بهحال تجربه کرده باشید که بعد از خواندن سوالات آزمون، احساس کنید که سوالات آشنا هستند ولی شما نمیتوانید جواب صحیح را پیدا کنید. این موضوع میتواند بهدلیل عدم مرور مطالب باشد. خیلی از دانشآموزان از اهمیت بحث مرور غافل میشوند درصورتی که مرور بخش مهمی در رسیدن به تسلط است. یکی از انواع مرور فعال، آزمون زدن است. آزمونهای دوپینگ ماز با برنامه راهبردی اصولی، باعث میشود تا مرور و جمعبندی خوبی انجام دهید.
راهکار:
برای مرورهای خود برنامهریزی اصولی داشته باشید. در فاصلههای زمانی ۲۴ ساعت، یک هفته، یک ماه و سه ماه مطالب را مرور کنید. طراحی جدول مروری باعث برقراری نظم ذهنی میشود. برای مرور از خلاصههای خود استفاده کنید. حل تستهای هایلایت شده نیز برای مرور بسیار مفید است. از یک آزمون تخصصی جمعبندی مثل دوپینگ ماز استفاده کنید.
۴- فرار کردن از تستزنی و تمرین عملی
کنکور یک آزمون تستی است بنابراین تستزنی اصلیترین کاری است که شما را به آمادگی برای این آزمون میرساند. تستزنی کمک میکند تا با نکات تستی و ایدههای طرح سوال آشنا شوید. تست باعث میشود تا دانشآموز با نقاط ضعف خود آشنا شود و با مطالعه بیشتر این ضعفها را برطرف کند. برخی از دانشآموزان از تستزنی فرار میکنند و تمام زمان خود را صرف مطالعه درسنامه و مشاهده فیلمهای آموزشی میکنند که این موضوع باعث عدم پیشرفت میشود.
راهکار:
در برنامه مطالعاتی خود بعد از یادگیری کتاب درسی، پارت تستزنی قرار دهید. در تایمهای تستزنی از تکنیک مضربی زدن استفاده کنید. به این شکل که باتوجه به زمان خود تستهای مضارب ۳ یا مضارب ۵ را حل کنید همچنین میتوانید تستهای کتاب را بهصورت زوج و فرد تمرین کنید.
۵- تمرکز بیش از حد روی نقاط قوت
رمز اصلی پیشرفت در مسیر کنکور، تقویت نقاط قوت و حل نقاط ضعف است. اگر بدون توجه به نقاط ضعف خود برنامه مطالعه را ادامه بدهید، نتیجهای جز درجا زدن نخواهید داشت.
راهکار:
به کمک آزمونزدن و تستزدن با نقاط ضعف خود آشنا شوید و برای تبدیل آنها به نقاط قوت برنامهریزی کنید. اگر در یک درسی ضعف زیادی دارید با طراحی یک روتین شبانه و تستزنی، در آن درس پیشرفت کنید.
۶- استرس و اضطراب قاتل پیشرفت یک کنکوری
درس خواندن یک فرایند ذهنی است. استرس باعث میشود تا قدرت و کارایی ذهنی شما کم شده و بازدهی مطالعاتی کمتری داشته باشید. برای جلوگیری از این اتفاق، لازم است تا راهکارهای مدیریت استرس را یاد بگیرید. احتمالا در ماههای آخر تجربه این حس، برای شما بیشتر میشود. یادتان باشد که تعداد روزهایی که تا کنکور فاصله دارید، نه کم است و نه زیاد. این زمان برای رسیدن به هدفهای شما کافی است.
راهکار :
بدون استرس و نگرانی بابت زمان، مطالعه خود را انجام دهید. از هرچیزی که باعث پریشان شدن ذهن شما میشود دوری کنید. از مقایسه کردن خود با دیگران پرهیز کنید که این کار نتیجهای جز استرس نخواهد داشت. ارتباط بیشتر با خدا به آرامش بیشترتان کمک میکند.

۷- مقایسه خود با دیگران ممنوع!
یکی از بزرگترین اشتباهاتی که یک کنکوری ممکن است انجام دهد، مقایسه کردن روند خود با دیگران است. مقایسه باعث میشود تا اعتماد به نفس شما کم شده و اضطراب بیشتری را تجربه کنید. کنکور مسیری است که هر کسی به شیوه خود آن را طی میکند.
راهکار :
این موضوع را بدانید که برای موفقیت در کنکور سراسری به تعداد داوطلبین، راه برای رسیدن به یک نتیجه خوب وجود دارد. یک کنکوری موفق بر روی روند شخصی خود تمرکز میکند و سعی میکند در مسیر شخصیسازی شده خود پیشرفت کند.
۸- عدم استفاده از منابع مناسب
یکی از اشتباهات دانشآموزان، انتخاب منبع آموزشی نادرست است. کتاب کمک درسی اگر مناسب وضعیت کنکوری نباشد، باعث سردرگمی در سال کنکور میشود. اگر کتاب کمکی درست و مناسبی انتخاب کنید، پیشرفت را تجربه خواهید کرد.
راهکار:
برای انتخاب منبع آموزشی ابتدا بررسی کنید که چه خواسته و نیازی از آن کتاب دارید. بعضی از کتابها درسنامههای خوبی دارند یا بعضی از منابع آزمون محور هستند. شما باید باتوجه به نیاز خود منبع آموزشی انتخاب کنید. نکته مهم دیگر سطح علمی دانشآموز است. کتابی که انتخاب میکنید نباید از سطح شما خیلی پایینتر و یا خیلی بالاتر باشد.
نگران فراموشی مطالب نزدیک کنکور نباش، با دوپینگ ۳ بار درسها رو مرور کن و آزمون بده!
۹- بیتوجهی به سلامت جسمی و روانی
یکی از مواردی که در حوزه کنکور به آن کمتر توجه میشود، بحث سلامتی است. سلامت جسمی که شامل مواردی مثل تغذیه و خواب کافی است در کیفیت مطالعه دانشآموز موثر است. خواب کافی کمک میکند تا عملکرد مغز به خوبی انجام شود.
راهکار :
مصرف مکملهای غذایی و نوشیدن کافی آب، به سلامتی شما کمک میکند. روزانه زمان کوتاهی را به انجام حرکات ساده بپردازید. بیتحرکی باعث خستگی شما شده و روند مطالعه شما را کند میکند.
یک کنکوری موفق میداند که عملکرد خوب مغز در یک بدن سالم اتفاق میافتد.
۱۰- عدم تحلیل آزمونهای آزمایشی
شرکت در آزمونهای آزمایشی کمک میکند تا آنالیزی از وضعیت درسی خود داشته باشید و با نقاط ضعف و قوت خود آشنا شوید. آزمون زدن بدون تحلیل فایدهای ندارد. کاری که باعث پیشرفت در پروسه آزمون زدن میشود، تحلیل آزمون است. در طی تحلیل آزمون دانشآموز با اشتباهات خود آشنا میشود و در آزمونهای بعدی آنها را تکرار نمیکند که این به معنی پیشرفت و رشد درصدی است.
راهکار :
میتوانید دفتری را به اسم دفتر اشتباهات برای خود درنظر بگیرید. داخل این دفتر رایجترین اشتباهات و بیدقتیهای خود را یادداشت کنید. شب قبل هر آزمون این دفتر را مطالعه کنید تا دوباره آن اشتباهات را تکرار نکنید.
برای شروع تحلیل آزمون سریع وارد عمل بشوید. بهترین زمان برای شروع تحلیل حداکثر ۲۴ ساعت بعد از آزمون است.
تحلیل آزمون خود را به دو صورت مهارتی و آموزشی انجام دهید. در تحلیل مهارتی اشتباهات مدیریت آزمون بررسی میشود و در تحلیل آموزشی نقاط ضعف درسی تحلیل میشود.
یک کنکوری موفق میداند که رمز پیشرفت، استمرار در تحلیل آزمون است.
راهکارهای کلی برای جلوگیری از اشتباهات رایج
در مسیر مطالعاتی خود بازههای مختلفی برای بازبینی روند خود اختصاص دهید. این بازهها مثل ایستگاههای بازرسی عمل میکنند. در این ایستگاهها مواردی مثل ساعت مطالعه، تعداد تست و درصد آزمونها را بررسی کنید. این بازبینی کمک میکند تا شما در مسیر مطالعه درستی قرار بگیرید که به نتیجه درخشانی منتهی شود.
عادتهای مثبت را به برنامه خود اضافه کنید. از معجزه استمرار غافل نشوید. انجام کارهای کوچک مثبت در گذر زمان باعث ایجاد تغییرات بزرگی میشود. روتینهای روزانه از اقدامات مثبتی است که پایبندی به آن، پیشرفت درسی را رقم میزند.
- از اشتباهات خود فرار نکنید و به آنها به چشم یک معمای قابل حل نگاه کنید.
- روند مطالعه خود را بررسی کنید و با اضافه کردن عادتهای مثبت به برنامه خود نظم بدهید.
- از یک مشاور و راهنما برای حل چالشهای مختلف مسیر کنکور استفاده کنید.
- در سه ماه آخر طبق برنامه راهبردی مروری جمعبندی مثل دوپینگ ماز آزمون حل کنید.
نقش مشاوره و حمایت اطرافیان چیست؟
وجود یک راهنمای کاربلد برای گذر از جاده پر فراز و نشیب کنکور لازم است. این راهنما با اطلاع از چالشهای مسیر به شما کمک میکند تا در تلهها گرفتار نشوید و در مسیر درستی حرکت کنید. دانشآموز میتواند با اعتماد کردن به یک مشاور بهعنوان همراه، با راحتی بیشتری سال کنکور خود را بگذراند و سردرگمی کمتری را تجربه کند.
خانواده و اطرافیان بهعنوان یک حامی نقش مهمی در مسیر کنکور شما دارند. حمایت اطرافیان باعث دلگرمی دانشآموز شده و آرامش او را بیشتر خواهد کرد. این آرامش کمک میکند تا ذهن عملکرد بهتری داشته باشد و نتیجه درخشانتری را رقم بزند.
مشاور کمک میکند تا داوطلب مسیر شخصیسازی شده خود را بسازد و در آن مسیر با راحتی بیشتری ادامه دهد.

چگونه اشتباهات را به فرصتهایی برای یادگیری تبدیل کنیم؟
با اشتباهات خود روبهرو شوید و برای حل و برطرف کردن آنها راهکار پیدا کنید. همهی افراد موفق در کنکور در مسیر خود ایراداتی داشتند ولی با برطرف کردن آنها به موفقیت نهایی دست پیدا کردند.
کنکور به مبارز پرتلاش نیاز دارد. در مسیر کنکور ممکن است اتفاقات مختلفی رخ دهد. یک کنکوری موفق این موضوع را درک میکند و از اتفاقات ناگهانی شوکه نمیشود. این انعطاف لازمه موفقیت در میدان کنکور است. در نبردی به اسم کنکور سراسری افرادی برنده خواهند شد که با پشتکار مسیر خود را بررسی کنند و در راه خود پرقدرت ادامه بدهند. خستگی برای همه اتفاق میافتد. تفاوت بین رتبههای برتر و سایر داوطلبین در استمرار و ادامه دادن است.

جمعبندی
۱- از استراحت کردن فرار نکنید و آن را باعث اتلاف وقت ندانید. استراحت به میزان کافی باعث پیشرفت هم میشود.
۲- برای مرورهای خود برنامهریزی کنید. در فاصلههای کوتاه و به روشهای مختلف مطالب کتاب را مرور کنید.
۳- از نقاط ضعف خود نترسید و از آنها فرار نکنید. بدون حل این ضعفها نتیجه خوبی نمیگیرید.
۴- استرس بیش از حد باعث از کاهش بازدهی مطالعه میشود و شما را از قطار پیشرفت دور میکند ولی استرس به اندازه کافی میتواند باعث پیشرفت هم بشود.
۵- دست از قضاوت کردن و بررسی برنامه دیگران بردارید. تمرکز و انرژی خود را برای بهتر کردن روند خود بگذارید.
۶- هر اشتباه مثل یک معما و چالش است که با فکر کردن میتوان راهکارهای خوبی برای آن پیدا کرد پس بدون استرس و نگرانی با این اشتباهات روبهرو شوید و معماها را حل کنید.
۷- با دقت آزمونهای آزمایشی را تحلیل کنید و نکات مهم را یادداشت کنید. تحلیل آزمون بهخوبی ایرادات دانشآموز را نشان میدهد.
۸- از یک مشاور بهعنوان راهنما استفاده کنید. مشاور کمک میکند تا با آسودگی خیال بیشتری درس بخوانید و نگران چالشهای مسیر نباشید.