آیا همواره از برنامهریزی خود عقب میمانید؟ مطالب را باید بارها تکرار کنید تا به یاد بیاورید؟ آیا هنگام مطالعه، ذهنتان منحرف شده و تمرکز خود را از دست میدهید؟ کندخوانی میتواند با تاثیر منفی بر عملکرد شما، باعث کاهش بازدهی مطالعاتی شما شود. در نتیجه، با وجود تلاش مداوم، نتیجه مطلوبی حاصل نشود. این مسئله ممکن است رفتهرفته انگیزه شما را کاهش دهد و دیگر میلی به ادامه مطالعه نداشته باشید. خبر خوب این است که این مشکل قابل حل است. با رعایت تکنیکهایی که در ادامه معرفی خواهیم کرد؛ سرعت مطالعه و بهطور کلی نتایج شما متحول خواهد شد.
فهرست مطالب
این مقاله، پنجمین مطلب از سری مطالب ماز درباره «مطالعه» است.
- شروع از اولین مقاله: با رعایت این ۳ اصل، مطالعه ات را باکیفیت کن.
- مقاله بعدی: توجه و تمرکز؛ ۲ عنصر کمیاب در مطالعه کنکوریها
کارتینگ پولسیفر درمورد اهمیت زمان میگوید: “زمان تنها چیزی است که همه ما انسانها در داشتن آن اشتراک داریم و تنها چیزی است که هریک از ما به شکلهای متفاوتی از آن استفاده میکنیم.”
زمان درهر بازهی زمانی اهمیت زیادی دارد؛ اما در سال کنکور اهمیت آن چند برابر میشود. توانایی تندخوانی یکی از ملزومات موفقیت در مسیر کنکور است. اگر سرعت مطالعه شما پایین باشد یا درگیر وسواس در زمان مطالعه شده باشید، باعث میشود در سال کنکور پیشرفت نکنید و مدام از برنامه خودتان عقب بمانید.
تکنیکهای افزایش سرعت مطالعه به شرح ذیل میباشد:
۱. حالت بدنی صحیح حین مطالعه
یکی از مواردی که باعث کاهش سرعت مطالعه میشود حالت بدنی نامتناسب شما زمان مطالعه است.
حالت خوابیده و دراز کش، یا لم دادن به بالشت و.. باعث میشود از حالت رسمی و تمرکز بالا خارج شوید و نتوانید مطالبی که میخوانید را به خوبی متوجه شوید. درنهایت مجبور میشوید با سرعت کمتری مطالعه کنید یا یک مطلب را چندین بار مطالعه کنید تا متوجه شوید.
حالت نشسته پشت میز با صندلی بهترین حالت مطالعه است.
برای استراحت یا جلوگیری از خواب رفتن پاها میتوانید حالت پاهای خودتان را تغییر دهید یا در زمان استراحت راه بروید.
همچنین در حالت نشسته باید حواستان به خمیدگی گردن و کمرتان باشد، خم شدن زیاد و قوز دادن به کمر در گذر زمان باعث درد و گرفتگی عضلات آن قسمت میشود.

۲. آمادگیهای قبل مطالعه
قبل از مطالعه باید ذهن خودتان را از هرچیزی که به آن فکر میکنید رها کنید.
با نوشتن تفکراتتان روی کاغذ بدون هیچ کم و کاستی یک ذهن آماده برای مطالعه دارید. برای خالی کردن ذهنتان حتی اگر ۵ دقیقه هم زمان بگذارید، در نهایت مطالعه باکیفیتی خواهید داشت. پس در انجام آن تعلّل نکنید.
اگر احساس گرسنگی یا تشنگی میکنید، قبل مطالعه آن را برطرف کنید. توجه داشته باشید وقتی شروع به مطالعه میکنید تنها دغدغه شما باید یادگیری بهتر آن مبحث باشد.
آشنایی با راهکارهای افزایش کیفیت مطالعه

۳. قانون پارکینسون
در برنامهریزی درسی، علاوه بر تعیین مدت زمان مطالعه، باید تعداد صفحات و مباحث مشخصی که قرار است مطالعه کنید را نیز مشخص کنید.
به عنوان مثال برای خودتان مشخص کنید که در بازه یک ساعت مطالعه زیست شناسی قرار است ۱۰ صفحه مطالعه کنم. برای اینکه بتوانید سرعت مطالعه خودتان را افزایش دهید در بازههای زمانی بعدی به صفحات مطالعه خودتان اضافه کنید.
طبق قانون پارکینسون، شما هر کاری را به اندازه زمانی که برای آن در اختیار دارید طول خواهید داد.
۴. مطالعه با صدای بلند را فراموش کنید.
برای اینکه سرعت مطالعه خودتان را افزایش دهید باید از بلندخوانی اجتناب کنید.
بلندخوانی انرژی زیادی را ازشما میگیرد و شما را زود خسته میکند و درنهایت سرعت مطالعهتان را کاهش میدهد.
اگر عادت دارید با صدای بلند مطالعه میکنید یک مداد یا وسیلهای کوچک استفاده کنید و آن را بین لبهای خود نگه دارید و به مطالعه بپردازید و سعی کنید آن مداد نیفتد! به مرور باعث میشود عادت بلندخوانی از بین برود.
۵. متنها را با انگشتتان دنبال کنید.
برای افزایش تمرکز و حفظ سرعت مناسب حین مطالعه، از انگشت یا وسیلهای مشابه برای دنبال کردن متن استفاده کنید. این کار به چشمان شما کمک میکند تا از پرشهای ناخواسته بین کلمات جلوگیری شود.
این تمرین را مدام انجام دهید و هربار سعی کنید در همان بازه زمانی مقدار بیشتری از متن را بخوانید.
برای افزایش سرعت مطالعه با چشمانتان کلمهخوانی نکنید و روی عبارات مکث نکنید و کلمات را در کنار هم ببینید.
۶. دور اول روزنامهوار بخوانید.
در روش مطالعه صحیح، ابتدا باید یک دور با مطالب آشنایی سطحی پیدا کنید و سپس به آن عمق بدهید. بنابراین در مطالعههای بعدی خود ابتدا به کل تیترها و شکلهای متنی که مطالعه میکنید؛ نگاهی بیندازید. این موضوع باعث میشود در دور دوم و مطالعه عمیق، راحتتر متن را پیش ببرید.
چگونه از اشتراک الماس ماز بهترین استفاده ممکن را داشته باشیم؟
۷. خلاصه نویسی به روش نمودار درختی
حین مطالعه برای اینکه نکتهای را که فهمیدهاید فراموش نکنید و آن را به سرعت مرور کنید، حتما یادداشتش کنید.
مطالب را دستهبندی کنید و برای خودتان نمودار رسم کنید. ابتدا موضوع اصلی درس را بنویسید و سپس تیترهای زیرمجموعه آن را به شکل یک نمودار درختی ترسیم کنید.
نمودار درختی شباهت زیادی به سازوکار حافظه انسان دارد و این دستهبندی باعث میشود هر مطلب بهتر در ذهن قرار بگیرد.
۸. مرور منظم و مفید، راز موفقیت در کنکور است.
مرور مطالب باعث افزایش سرعت مطالعه و تسلط شما بر مطالب میشود. با مرور کردن مطالب از طریق تست زدن با فواصل منظم، موفقیت خود در کنکورسراسری را تضمین کنید.
درنهایت تسلط بالا روی مباحث بصورت کلی باعث افزایش سرعت مطالعه شما میشود. تسلط بالا با تمرین، تکرار و تستزنی حاصل میشود. دقت داشته باشید در مرورهای خود نیازی به اختصاص زمان برای تمام جزئیات یک مبحث نیست و نباید دچار وسواس بشوید و زمان زیادی را صرف آن مطالب بکنید.
ایستگاههای جبرانی آزمونهای آزمایشی ماز دقیقا به همین منظور طراحی شدهاند. با شرکت در آزمون ها میتوانید بازههای مرور دقیقی برای خود تنظیم کنید و سرعت مطالعه خود را بالاتر ببرید.
آشنایی بیشتر با آزمونهای ماز
۹. نقش عوامل مزاحم در حفظ تمرکز
زمان مطالعه هرچیزی که حواستان را پرت میکند را کنار بگذارید؛ گوشی و اینترنت و شبکه اجتماعی جایی در محیط مطالعه ندارند. بنابراین دسترسی خود را به آنها قطع کنید.
کل تمرکز باید زمان مطالعه روی متن کتاب باشد و هر زمان که دیدید چیزی حواستان را پرت میکند از دایره دید خودتان آن را دور کنید تا تمرکزتان را از دست ندهید. اگر صدای اضافی محیط باعث حواسپرتی شما میشود باید از یک هندزفری با کیفیت یا هدفون استفاده کنید.

در این مقاله ۹ راهکار فوق العاده را به شما معرفی کردیم که باعث میشود سرعت مطالعه شما افزایش پیدا کند:
۱. برای مطالعه دقیق و با تمرکز نیاز است در حالت رسمی و نشسته به مطالعه بپردازید، بنابراین حالت بدنی شما بر میزان دقت و سرعت مطالعهتان تاثیر میگذارد.
۲. توجه داشته باشید که نباید با ذهنی شلوغ و آشفته شروع به مطالعه کنید، درس خواندن نیاز به محیطی آرام و ذهنی بیدغدغه دارد.
۳. برای هر حجمی که مطالعه میکنید، مدت زمان مشخص و استانداردی درنظر بگیرید تا از اتلاف زمان جلوگیری کنید.
۴. قبل عمیق شدن در یک مبحث، کل آن را روزنامهوار مطالعه کنید تا با بخشهای مختلف آن آشنایی پیدا کنید.
۵. مطالعه و خط بردن با چشم را تمرین کنید و از تکرار با صدای بلند جملات پرهیز کنید.
۶. زمان مطالعه چشمان و دستتان را هماهنگ روی کاغذ پیش ببرید تا تمرکزتان را از دست ندهید.
۷. خلاصه نویسی، تمرین و تست فراوان را فراموش نکنید.
۸. مرور کردن، مطالب را در ذهن شما زنده نگه میدارد. مرور کنید!
۹. درهربار مطالعه سعی کنید از دفعه قبلی بیشتر مطالعه کنید.
آرزوی ما موفقیت شماست…