همانطور که در مقالههای قبلی اشاره کردیم، آزمون دادن یکی از مهم ترین گامهایی است که دانش آموز برای موفقیت در کنکور باید بردارد. در مورد اهمیت آزمون دادن صحبت کردیم و در مقاله شرکت در آزمونهای تابستان متوجه شدیم که تقویت مهارت آزمون دادن چقدر مهم است.
فهرست مطالب
- این مقاله، چهارمین مطلب از سری مطالب ماز درباره «آزمون» است.
- مقاله بعدی: چگونه شرایط کنکور را در خانه شبیه سازی کنیم؟
- مقاله قبلی : اهمیت شرکت در آزمونهای آزمایشی در تابستان
اکنون این سوال مطرح میشود که مهارت آزمون دادن چیست؟
اصلا روش درست آزمون دادن چگونه است؟
موفقیت در آزمونهای آزمایشی و کنکورسراسری، صرفا با مطالعه و تستزنی به دست نمیآید. بلکه ترکیبی از مهارت و علم در کنار یکدیگر باعث پیشرفت و موفقیت شما خواهد شد. در این مطلب به شما بهطور کامل آموزش میدهیم چطور به سبک یک رتبهبرتر آزمون بدهید.
توجه: این مقاله صرفا در مورد روش آزمون دادن است و سایر جنبه های موثر بر آزمون، در مقاله های دیگر بررسی میشود.
گام اول: تقسیم زمان
روی دفترچه سوالات هر آزمون، زمان پیشنهادی برای هر درس نوشته شدهاست.
شما باید 80 درصد زمان پیشنهادی را برای هر درس محاسبه کنید.
توجه کنید که باید حتما هر درس را در همان ۸۰ درصدِ به دست آمده به اتمام برسانید. در انتهای مقاله دلیل آن را متوجه خواهید شد.

گام دوم: تست شناسی یا قدرت تشخیص سطح هر تست
هنگام مواجهه با هر تست، باید با دقت عمل کنید تا زمان محدود خود را از دست ندهید.(80 درصد زمان)
در مواجهه با هر تست، ۵ حالت پیش میآید :
۱. تست را بلد هستید و در زمان مناسب میتوانید آن را حل کنید.
۲. تست را بلد هستید ولی وقت زیادی برای فکر کردن و به جواب رسیدن نیاز دارد. (مثل یک مسئلهی چندمرحله ای شیمی)
۳. مبحث آن را تا حد خوبی خوانده اید ولی در مورد تست شک دارید و مطمئن نیستید که میتوانید به جواب برسید یا نه.
۴. مبحث آن را خوانده اید ولی تست را اصلاً بلد نیستید.
۵. آن مبحث را نخوانده اید.
تمام این موارد را باید در لحظهی خواندن صورت سوال تست بفهمید و گرنه بعد از درگیر شدن با سوال، دیگر ذخیره کردن زمان معنی ندارد.
در دور اول باید تستهایی را حل کنید که در دسته اول قرار میگیرند. سپس در دور دوم به حل تستهای دسته دوم و سوم بپردازید. تفاوت اصلی بین رتبههای برتر در همین انتخابها است.
گام سوم: ترتیب حل تستها
در این گام، پس از دستهبندی تستها، باید به صورت زیر عمل کنید:
۱. تستهای دسته اول: تستهای این دسته را سریعا حل کرده و وارد پاسخ نامه نمایید. معمولاً این سوالات شامل نقاط قوت شما هستند و طبیعتاً سرعتعمل بالایی در حل این سوالات دارید.
۲و۳. تستهای دسته دوم و سوم: این تستها را علامتگذاری کرده و در دور دوم به سراغشان بروید. مهم است که با توجه به زمان باقیمانده سوالاتی که قابل حل هستند را انتخاب کنید. (میتوانید کنار سوال علامت ضربدر بزنید)
۴و۵. تستهای دسته چهارم و پنجم: تستهای این دسته را با علامتی مشخص کنید و این سوالات را نادیده بگیرید و با آرامش خاطر از آنها عبور کنید.
توجه: اگر تستی را بلد بودید ولی حل کردن آن وقت خیلی زیادی در حد ۳ تست معمولی دیگر از شما میگرفت، آن را هم میتوانید جزو دستهی ۴ و ۵ قرار دهید.

گام چهارم: بازگشت
با اتمام دور اول حل سوالات، به سراغ سوالاتی میروید که برای دور دوم علامتگذاری کرده بودید.(با علامت ضربدر) در این مرحله به دلیل آشنایی بیشتر با سوالات و آرامش خاطر، در حل سوالات دقت بالاتری خواهید داشت.
در این مرحله شما ۲۰ درصد زمان باقی مانده را دارید و به سراغ سوالات دسته ۲ و ۳ میروید و سعی کنید به سوالات پاسخ دهید.
نکته مهم در گام چهارم:
ترتیب بازگشت شما به دروس در این مرحله بسیار مهم است.
بعضی دانش آموزان همان ترتیب اولیه که پاسخ داده بودند را رعایت میکنند ولی بعضی ترتیب را تغییر میدهند.
در کل بهترین ترتیب میتواند بر اساس سطح توانایی شما در هر درس باشد و به درسی اول بازگردید که میتوانید بیشترین سوال را جواب بدهید و نقطه قوت شماست.
یا اگر برای شما تفاوتی ندارد، به درسی برگردید که سطح سختتری در آزمون داشته و تراز بالاتری میدهد.
نکات طلایی مدیریت و استراتژی آزمون
پیادهسازی استراتژی صحیح و مدیریت دقیق زمان آزمون بدون تمرین چندباره به دست نمیآید؛ بنابراین حتما نکاتی که آموختید را در خانه و آزمونهای مختلف تمرین کنید.
یکی از دلایلی که داوطلبان در سر جلسه زمان کم میآورند، نوشتن نامنظم پاسخها و محاسبات خود روی دفترچه سوالات است. برای رفع این مشکل سعی کنید در حل تمرینهایی که در خانه انجام میدهید، برگههای مخصوص با ابعاد کوچک درنظر بگیرید تا به همان فضای محدود برای پاسخدهی عادت کنید. سرعت انجام محاسبات نیز یکی از معیارهای مهم در کسب نتیجه مطلوب است، استفاده از ماشین حساب در انجام محاسبات، باعث تنبلی ذهنی و شکست در کنکورسراسری میشود.
پس در این روش آزمون دادن:
گام اول: ۸۰ درصد زمان مناسب برای هر درس را محاسبه و دور اول حل سوالات را در همان 80 درصد زمان کل به پایان برسانید.
گام دوم: تستشناسی میکنید و نوع تستها را بر اساس سطح درسی خود میسنجید که کدام یک را بلدید و سریع هم حل میشود.
گام سوم: بر اساس دستهبندی قبلی، سوالهای دسته ۱ را پاسخ داده، دسته ۲ و ۳ را برای دور دوم نگه میدارید و دسته ۴ و ۵ را از دور امتحان خارج کرده و برای آن وقت نمیگذارید.
گام چهارم: در ۲۰ درصد زمانی که ذخیره کرده بودید به سراغ سوالات دسته ۲ و ۳ میروید و با ترتیبی که فکر میکنید بیشترین تراز را میتوانید کسب کنید سوالات را پاسخ میدهید.
در پایان بدانید که با هر روشی که آزمون میدهید، تمام تمرکز شما باید روی کسب بیشترین تراز ممکن باشد.(در مقالهای دیگر در مورد نحوه ترازدهی آزمونهای تستی صحبت میکنیم).

آزمون دادن یک مهارت است و باید تمرین و تکرار زیاد به آن مسلط خواهید شد. مطمئن باشید با بهکار بردن زیاد این روشها در آزمونهای الکترونیکی ماز، تا کنکور به سطح فوقالعادهای خواهید رسید.
پس هدفمان از آزمون دادن تقویت این ۴ گام و کسب بیشترین درصد و تراز ممکن است.
موفق باشید!